Duurzame uitvaart

Duurzaamheid is iets waar steeds meer mensen zich mee bezig houden. Zowel tijdens het leven als met het regelen van de uitvaart. De duurzame uitvaart of ook wel milieuvriendelijke uitvaart is dan ook iets wat steeds vaker wordt toegepast.

Zeventien procent van de Nederlanders kiest bewust voor een duurzame uitvaart. De overige 83 procent heeft hiervoor geen voorkeur uitgesproken. Bij een duurzame uitvaart wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien. Verschillende uitvaartverzekeraars bieden inmiddels al duurzame uitvaarten aan.

Duurzame uitvaart

Stichting GreenLeave doet er alles aan om zoveel mogelijk uitvaartondernemers het nut in te laten zien van een duurzame uitvaart. Zij ondersteunen de ondernemers om zoveel mogelijk groene uitvaarten te verzorgen. Het uiteindelijke doel is dat duurzaamheid niet bijzonder is, maar een vanzelfsprekend.

Wat is een duurzame uitvaart?

Wilt u een duurzame uitvaart? U kunt tegenwoordig bij verschillende verzekeraars terecht als u een groene uitvaart wenst. Bij een groene uitvaart rijden er bijvoorbeeld elektrische auto’s in de rouwstoet, is de grafsteen en de kist gemaakt van duurzame materialen.

Ook het drukwerk kan op gerecycled papier gedrukt worden. Hierbij ontziet u tijdens uw uitvaart het milieu zo veel mogelijk. U kunt ook begraven worden op een speciale natuurbegraafplaats. DELA en Monuta hebben een natuurbegraafplaats waar u op een duurzame manier begraven kunt worden.

Als u bij deze uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan kunt u er ook terecht voor informatie over een duurzame uitvaart.

Elektrische oven

Inmiddels is DELA al zover dat de eerste elektrische oven in gebruik is genomen. Door deze milieuvriendelijke maatregel is het nu al mogelijk om elektrisch te cremeren. Deze vorm van cremeren is een heel stuk milieuvriendelijker dan we tot nu gewend waren.

Een crematieoven op gas verbruikt tijdens een crematie ongeveer 60 kubieke meter gas. De elektrische oven bespaart 10 procent aan energie en de uitstoot van CO2 zal 113 kilogram per crematie worden terug gebracht.

Gesproken rouwkaart

Zodra er iemand is overleden zullen de overlijdensberichten verstuurd gaan worden. Dit is niet de meest duurzame manier om de nabestaanden op de hoogte te brengen van een overlijden. Inmiddels kunt u ook een gesproken rouwkaart digitaal versturen.

De boodschap die u normaal op de kaart zou zetten wordt nu ingesproken inclusief achtergrond muziek en digitaal verstuurd naar de nabestaanden. Deze manier is ten eerste erg duurzaam, maar u weet ook dat iedereen op tijd zal zijn ingelicht.

Duurzame kist

Bij een normale uitvaart is 70 tot 80 procent van de kisten gemaakt van spaanplaat. De lijm die verwerkt is in het spaanplaat is een belasting voor het milieu. Als u een duurzame uitvaart wenst dan is de kist gemaakt van FSC-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer.

De bekleding van de kist is van ongebleekt katoen en het kussentje zal gevuld zijn met maïsvlokken. Voor elke kist zal Staatsbosbeheer een boom terug planten. De nabestaanden ontvangen een certificaat als bewijs.

Staatsbosbeheer krijgt van Monuta voor elk geleverde groene uitvaartkist een bedrag van € 50,- voor het beheer van de natuur.

Herinneringsboom planten

Als een dierbare is gecremeerd dan komt de vraag wat er met de as moet gaan gebeuren. Wilt u dat de as uitgestrooid zal worden of in een urn bewaard wordt? Er zijn voldoende manieren om de as uit te strooien. U kunt ook voor een duurzame manier kiezen door middel van een herinneringsboom te planten.

Bij het kweken van een herinneringsboom zal de as van de overledene gebruikt worden als voedingsbodem. Als de boom eenmaal een bepaalde lengte heeft bereikt dan kunt u deze planten op een plaats waar de overledene graag verbleef.

U heeft op deze manier altijd een tastbare herinnering. Bovendien is het een erg duurzame manier u geeft zoiets terug aan de natuur.

Wat kost een duurzame uitvaart?

De kosten voor een groene uitvaart zijn niet veel anders dan de kosten van een reguliere uitvaart. Het gaat er bij een duurzame uitvaart om dat u andere keuzes maakt en deze zijn niet altijd duurder.

Kosten groene uitvaartverzekering

Ook de premie voor een duurzame uitvaartverzekering hoeft niet duurder te zijn dan een gewone uitvaartverzekering. De duurzame elementen zijn niet duurder dan de gebruikelijke producten voor uw uitvaart.

Om de premie te berekenen, kunt u terecht op de website van de uitvaartverzekeraar die een duurzame uitvaartverzekering aanbiedt.

Natuurbegraafplaatsen

In Nederland zijn enkele natuurbegraafplaatsen waar u begraven kunt worden op een duurzame manier. Geheel in de stijl van de duurzame uitvaart zal alles wat met de uitvaart te maken heeft het milieu zo veel mogelijk ontzien.

Op een natuurbegraafplaats gelden andere regels dan op een gewone begraafplaats. Zo mogen er bijvoorbeeld alleen snijbloemen op het graf gelegd worden en deze moeten ook na enkele weken weer worden verwijderd.

Er mogen geen fotolijstjes bij het graf neergezet worden en zo zijn er nog meer regels. Als u meer informatie wilt dan kunt u informatie opvragen bij de uitvaartverzekeraar die een duurzame uitvaart aanbiedt.