De eerste elektrische crematieoven van Nederland
De uitvaartbranche is flink in beweging en draagt ook zijn steentje bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Zo was de elektrische rouwauto er al, worden er duurzame kisten gemaakt en zijn er de bio-urnen. Vanaf vandaag is er ook de elektrische crematieoven. Deze eerste elektrische crematieoven van Nederland is in het DELA crematorium Nedermaas in Geleen geplaatst.
Over enkele weken zal de elektrische crematieoven in gebruik worden genomen en is het elektrisch cremeren een feit. Voor het eerst zal er zonder gas worden gecremeerd en dit brengt uiteraard verschillende voordelen met zich mee.
In deze tijd waar iedereen zich bezighoudt met de klimaatverandering kan ook de uitvaartbranche niet achter blijven. Een branche welke al flink aan het veranderen is en met de introductie van de elektrische crematieoven de CO2-uitstoot flink verminderd. Met deze nieuwe oven zal de CO2 uitstoot met 113 kilogram per crematie worden terug gebracht. De uitvaartbranche is met het elektrisch cremeren weer een stap verder op de goede weg.
Wereldwijde vraag
De crematieoven komt van DFW Europe in Broek op Langedijk, dit is de enige Nederlandse fabrikant van crematieovens. Inmiddels heeft het bedrijf de aandacht van de wereldwijde uitvaartbranche te pakken. Het bedrijf welke crematie-installaties ontwikkeld voor mens en dier zal zo, is de verwachting snel meerdere elektrische crematieovens installeren. Het elektrisch cremeren zal in snel tempo in meerdere landen worden toegepast.
Efficiënter in gebruik
De nieuwe ovens zijn veel efficiënter in gebruik dan de huidige crematieovens. De stroom welke nodig is voor een crematie kan worden opgewekt doormiddel van groene stroom van zonnepanelen of windmolens. De oven zal worden verwarmt tot een temperatuur van 800 graden celsius waardoor het lichaam vergaat door de hitte. De overgebleven resten gaan daarna door de cremulator waarna er uiteindelijk 2,5 tot 3 kilogram as over zal blijven.
Zuiniger
Doordat de elektrische oven veel zuiniger is zal deze ook veel kosten besparen. Een crematieoven verbruikt normaal ongeveer 60 kubieke meter gas, ter vergelijking een gemiddeld huishouden verbruikt over een heel jaar ongeveer 1500 kubieke meter gas. Met het in gebruik nemen van de nieuwe oven zal er ongeveer 10 procent aan energie worden bespaart.
Het elektrisch cremeren is overigens niet nieuw, deze techniek wordt al langer gebruikt in Zwitserland. Wat wel nieuw is, is dat deze oven een heel stuk energiezuiniger is.
Uiteindelijk naar 0 CO2-uitstoot
De komst van de elektrische crematieoven is een eerste stap in de goede richting. Uitvaartverzekeraar DELA wil de milieuvriendelijke trend doorzetten en streeft ernaar om in 2030 uitvaarten klimaatneutraal met 0 CO2-uitstoot te kunnen verzorgen. Technieken als composteren waarbij het lichaam tot compost zal worden verwerkt en resomeren waarbij het lichaam zal ontbinden door een vloeistof zullen in de toekomst als heel normaal worden beschouwd.
Voor de uitvaartbranche is de elektrische crematieoven een stap in de goede richting. Een stap welke zeker vervolging gaat krijgen als de Wet op lijkbezorging zal worden aangepast en technieken als resomeren en composteren mogelijk gemaakt worden in Nederland. Afbreekbare kisten, rouwkaarten op gerecycled papier, bloemen uit eigen tuin en gerecyclede grafstenen zijn de volgende stappen welke te nemen zijn voor een groene uitvaart.