Gedragscode uitvaart

Als u een begrafenis of crematie bijwoont dan zijn er bepaalde gedragscodes waaraan u zich kunt houden. Over het algemeen tenzij anders is aangekondigd via het overlijdensbericht is iedere aanwezige sober gekleed.

Hier moeten we wel meteen opmerken dat hier de laatste jaren steeds meer van wordt afgeweken. Maar kleding in felle kleuren of een korte broek en open schoenen, dat is iets wat ver buiten de gedragscode valt.

Als vrouw draagt u een rok of broek en de heren dragen vaak een overhemd met colbert en een nette broek. De dresscode voor een uitvaart is dus neutraal en vooral niet opvallend.

Gedragscode uitvaart

Verschillende culturen

Als u een uitvaart bezoekt en u weet niet wat de rituelen of gebruiken zijn informeer dan vooraf waar u zich aan dient te houden. Zeker als u een multiculturele uitvaart bezoekt kunnen er andere rituelen en gebruiken zijn dan bij een Nederlandse uitvaart.

Een kerkelijke uitvaart verschilt van een hindoeïstische uitvaart en zo heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen.

Zorg ervoor dat u ruim voordat de uitvaart begint al aanwezig bent. Op deze manier stoort u niemand doordat u binnen komt als de dienst al is begonnen. Ook is het belangrijk om de instructies van de uitvaartondernemer op te volgen, zodat alles verloopt zoals gepland. En zet uw mobiel uit!

Accessoires

Ook met het dragen van accessoires is het niet de bedoeling dat die heel opvallend zijn. Draag neutrale accessoires, een heel opvallende ketting op de sobere kleding is niet gepast. Een zonnebril kan wel maar ook deze zal niet te opvallend moeten zijn.

Voor veel mensen is de zonnebril een manier om de tranen enigszins te verbergen. Het wordt wel gewaardeerd om deze binnen niet op te houden.

Bloemen mee?

Wilt u wat meenemen naar de uitvaart? In de meeste gevallen kunt u bloemen meenemen tenzij er is aangekondigd in het overlijdensbericht dat deze niet gewenst zijn. Deze mededeling staat dan onderop de kaart “Gelieve geen bloemen mee te brengen”.

Kinderen brengen vaak een zelfgemaakte tekening mee voor de overledene. Staat u dichter bij de overledene dan kunt u een rouwboeket laten maken en als u dit wenst laten bezorgen bij het uitvaartcentrum. Medewerkers van het uitvaartcentrum zorgen er dan voor dat het rouwboeket op of bij de kist zal worden gelegd.

Gedrag tijdens de uitvaart

Bij een uitvaart is iedereen emotioneel en de ene persoon uit dit anders dan de andere. Ga daarom respectvol met elkaar om en geef iedereen de ruimte om zijn of haar verdriet te uiten op zijn eigen manier.

Steun elkaar waar dit kan en wees vooral stil tijdens de afscheidsplechtigheid. Het kan erg storend zijn als er gesproken wordt tijdens de dienst. En zet uw mobiel uit voor u de dienst gaat bijwonen. Als u kinderen meeneemt naar de uitvaart zorg ervoor dat deze rustig zijn.

Condoleren

Na de uitvaart is er gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. Dit kan op verschillende manieren, vaak staan de nabestaanden in een rij waar alle genodigden langs lopen om elkaar te condoleren.

Het kan ook op een informelere manier, in dat geval mengen de nabestaanden zich in de zaal tussen de genodigden en condoleren ze elkaar. Laat tijdens het condoleren duidelijk merken dat u meeleeft met de persoon welke u condoleert.

Tijdens het condoleren na de uitvaart is er in de meeste gevallen een mogelijkheid om samen een bakje koffie te drinken en mogelijk wat te eten. Zorg ervoor dat u hier ook niet te uitbundig overkomt.