Overlijdensbericht

Nadat een dierbare is overleden krijgen nabestaanden de taak om de overige familieleden, vrienden en kennissen zo snel mogelijk op de hoogte te brengen en uit te nodigen voor de uitvaart.

In de meeste gevallen zal er een overlijdensbericht worden verstuurd door middel van een rouwkaart of een advertentie in de krant. De laatste jaren plaatst men ook steeds vaker overlijdensberichten op social media.

Overlijdensberichten

Overlijdensbericht opstellen

Overlijdensberichten hebben een informatieve functie, maar mogen ook persoonlijk zijn. Bij het opstellen van een overlijdensbericht kan een hoop verdriet naar boven komen het is dan ook een emotionele gebeurtenis.

Als u zelf niet de juiste woorden of teksten kunt bedenken dan kunt u altijd hulp vragen aan de uitvaartondernemer, familie of vrienden om u bij te staan bij het opstellen van het overlijdensbericht. U kunt er ook voor kiezen om de tekst van een mooi lied of een gedicht op de kaart te laten drukken.

Opbouw van de tekst

Bij het opstellen van een rouwkaart kunt u wel een bepaalde structuur aanhouden. Hierdoor zal het duidelijk worden voor diegene die de kaart ontvangen wie, wanneer en waaraan de dierbare is overleden.

U laat ook meteen weten waar de dierbare naar toe is overgebracht en wanneer en waar de uitvaart zal plaatsvinden. Overlijdensberichten hebben meerdere functies. Hieronder ziet u hoe de rouwkaart opgebouwd zou kunnen worden. Uiteraard kunt u hier van afwijken.


Hier kan worden neergezet waaraan de dierbare is overleden. Vaak staat hier ook wat de band van de dierbare met de nabestaanden was zoals bijvoorbeeld vader, moeder, opa, oma, oom, tante, broer, zus, zwager of schoonzus.

Voornaam en Achternaam

Hier staat de geboortedatum gevolgd door de sterfdatum.

Aan de rechterkant staan de namen van de directe nabestaanden:

Correspondentieadres:

Hier staat het adres waar de overledene naar toe is overgebracht.

Informatie over de uitvaart zoals het adres en of het een begrafenis of crematie betreft.

Hier is nog ruimte om te vermelden dat er na de uitvaart nog ruimte is om elkaar te ontmoeten in de ontvangkamer.

Hier kunt u nog een bepaalde wens van de overledene kenbaar maken. Zoals bijvoorbeeld het dragen van een bepaalde kleur kleding. Of dat er geen bloemen meegenomen mogen worden.


Bekendmaken van het overlijden

Op een overlijdensbericht staat vaak ook een zin om het overlijden bekend te maken. Als u zelf geen tekst weet zijn er genoeg voorbeelden die te gebruiken zijn. Wij hebben hieronder enkele zinnen geplaatst welke gebruikt kunnen worden:

  • Na een korte periode van ziek zijn, is overleden mijn/onze ………
  • Na een lange dappere, maar vergeefse strijd is van ons heengegaan mijn/onze……
  • In alle rust is overleden mijn/onze….
  • Verslagen staan wij stil bij het overlijden van …
  • Vandaag is kalm en rustig ingeslapen mijn/onze……
  • Volkomen onverwacht is ons ontvallen mijn/onze…

Overlijdensberichten hebben een informatieve functie, maar mogen ook een persoonlijke kant van de overledene laten zien.

Gedicht op de rouwkaart

U kunt er ook voor kiezen om een gedicht op de rouwkaart te plaatsen. U maakt de aankondiging dan persoonlijk als u een favoriet gedicht van de overledene laat plaatsen. Een populair gedicht welke op een overlijdensbericht geplaatst kan worden is:

Sterven doe je niet ineens

Maar af en toe een beetje

En alle beetjes die je stierf  ‘t is vreemd, maar die vergeet je

Het is je dikwijls zelf ontgaan

Je zegt: “ik ben wat moe”, Maar op een keer dan ben je

Aan je laatste beetje toe.

Toon Hermans

U kunt er ook voor kiezen om een tekst uit een favoriet muzieknummer van de dierbare te plaatsen.

Online overlijdensberichten

Overlijdensberichten worden ook steeds vaker op social media geplaatst of op speciale herdenkingssites. De bekendste website op het gebied van overlijdensberichten is Mensenlinq.

Ook de uitvaartverzekeraars spelen in op de behoefte om online een dierbare te herdenken. Op www.sterrenhemel.nl (van Monuta) kunt u bijvoorbeeld een ster plaatsen voor uw dierbare. U kunt deze ster vervolgens delen op social media.

Overlijdensbericht in de krant

U kunt er ook voor kiezen om een overlijdensbericht te plaatsen in een landelijk dagblad of in een regionale krant. Het tarief verschilt per krant, een advertentie in een dagblad zal uiteraard duurder zijn dan in de regionale krant.

Overlijdensbericht en de uitvaartverzekering

Als de overledene een natura uitvaartverzekering had afgesloten dan zullen de rouwkaarten in de meeste gevallen zijn meeverzekerd. U kunt de rouwkaarten dan door de uitvaartondernemer die is uitgekozen door de verzekeraar laten opstellen en laten bedrukken.

Door de relatief korte periode tussen overlijden en de uitvaart kunt u de kaarten vaak al dezelfde dag ophalen. U kunt deze dan zo snel mogelijk schrijven en op de bus doen zodat alle gasten op tijd zijn geïnformeerd.

Als er een kapitaal verzekering is afgesloten dan volgt u dezelfde procedure alleen zult u hier een factuur van ontvangen welke betaald kan worden van het uitgekeerde geldbedrag.