Rouwverwerking
Rouwverwerking, hoe gaat u ermee om? Door de jaren heen is er veel wetenschappelijk onderzoek naar rouwverwerking gedaan. In navolging daarvan zijn er nieuwe behandelmethoden ontstaan die bewezen effectief zijn.
Misschien heeft u daar ook wel baat bij. Maar voordat u zich daarin gaat verdiepen raden we aan om eerst verder te lezen.
Rouwverwerking
Wat is rouwverwerking? Het kan een onmetelijk groot verlies zijn als iemand die heel dichtbij u staat komt te overlijden.
Wat volgt is een zeer intensieve periode. Daarin wisselen emoties zoals verdriet, schuld, onmacht, verdoofdheid en boosheid elkaar af. Rouwen is een hele normale reactie waarin het verlies van een persoon die iemand heel dierbaar is wordt verwerkt.
In deze periode krijgen herinneringen aan degene een andere betekenis. Iedereen rouwt in zijn eigen tempo en op een eigen manier. Toch lijkt ieder rouwproces op elkaar. Er zijn overeenkomsten.
Rouwverwerking fasen
Het proces verloopt bij elk mens op de volgende manier:
- Ontkenning
- Boosheid
- Onderhandelen
- Somberheid (vaak ook depressie)
- Aanvaarden
Vastlopen in het rouwproces
Bij sommige mensen verloopt de rouwverwerking “voorspelbaar”. Dat wil zeggen dat na een bepaalde periode het verdriet een plek wordt gegeven. Men kan het verlies aanvaarden. Het gemis is er nog wel, maar men kan er mee omgaan.
De sombere klachten verdwijnen naar de achtergrond en men kan weer steeds vaker genieten van het leven.
Wat ook kan voorkomen is dat een nabestaande het gevoel heeft vast te lopen in het rouwproces. Misschien herkent u dat gevoel wel. U voelt zich nog steeds verdoofd of het lukt u niet om te aanvaarden dat een persoon waar u zoveel van hield, er niet meer is.
Dit gevoel is ondraaglijk voor u en daarom vlucht u in uw werk, of u grijpt naar verdovende middelen zoals alcohol. Het kan ook zijn dat u er niet in slaagt om uw leven aan te passen zonder uw dierbare.
U blijft verdrietig en denkt niet meer aan de toekomst. In zo’n geval is het zeer aan te raden om professionele hulp te zoeken.
Een therapeut pakt de rouwverwerking actief aan. Dit helpt het rouwproces op een normale, natuurlijke manier op gang te brengen. Graag delen wij een aantal tips met onze lezers die helpen bij het verwerken van een groot verlies.
Tips rouwverwerking
Hoe lang de periode van rouwverwerking duurt verschilt per persoon. De onderstaande tips kunnen u helpen het verlies een plek te geven.
1. Schrijf een brief
Dit is iets waar met rouwtherapie vaak mee gestart wordt: het schrijven van een brief. Door middel van een schrijfopdracht kunt u de verwerking weer op gang brengen. Dit kunt u als volgt aanpakken:
Beschrijf wat u heeft meegemaakt en wat voor u de moeilijke momenten zijn. Schrijf in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm, dus alsof u het op dit moment meemaakt. Besteed daarbij aandacht aan alle soorten emoties die u ervaart.
Beschrijf uw verdriet, schuldgevoel, boosheid of het gevoel dat u in de steek bent gelaten. U schrijft letterlijk alles van u af en dat kan u een gevoel van bevrijding geven.
2. Geef emoties de ruimte
Verstop emoties niet voor uzelf of voor anderen! Geef het de ruimte. Laat emoties de vrije loop… Door emoties op te kroppen is het lastig om het rouwproces op een natuurlijke, gezonde manier te laten verlopen.
3. Combineer afleiding met rust
Het is verstandig om tijdens de periode van rouwverwerking niet alleen maar stilletjes in een hoek te blijven zitten en niets meer te ondernemen. Ook al ontbreekt de lust om dingen te ondernemen, probeer uzelf wel daartoe te dwingen.
Het kunnen eenvoudige activiteiten zijn die u onderneemt zoals een eindje wandelen, boodschappen halen, een vergeten hobby oppakken of eens een kop koffie te drinken bij een goede vriend of vriendin.
U zult merken dat u op sommige momenten even niet met uw gedachten bezig bent met het grote verlies. Dít zijn de momenten waarop u de accu kunt opladen. Doe alles wel met mate. Want rouwen kost erg veel energie. Neem daarom dagelijks voldoende tijd om uit te rusten.
4. Praat erover met anderen
Schroom niet om met anderen over uw verlies te praten. Praten lucht op! Steun zoeken is geen teken van zwakte maar juist een sterke eigenschap. Praat over uw gevoelens, het gemis dat u ervaart en wees daar open en transparant over.
Voor de mensen om u heen is het dan duidelijker waar u behoefte aan heeft. Ook is het gewoon fijn om te praten over het verlies. Zo heeft u het gevoel dat u er niet alleen voor staat.
5. Sport
Sporten heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand van mensen. Er worden zogenoemde ‘gelukshormonen’ aangemaakt zoals endorfine, serotonine en dopamine.
Dit zijn neurotransmitters en die zorgen ervoor dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Van endorfine is bekend dat het voor een gelukzalig (en soms zelfs euforisch) gevoel zorgt.
Serotonine geeft een gelukkig gevoel en is o.a. van invloed op de slaap en eetlust. Dopamine heeft vooral een motiverend effect. U zult begrijpen dat sporten kan helpen bij de rouwverwerking!
Rouwbegeleiding
Lukt het na verloop van tijd nog steeds niet om uw verdriet en het gemis een plek te geven in uw leven? Heeft u het gevoel dat u vastloopt?
Voelt u zich eenzaam? Of heeft u last van depressieve gevoelens en lukt het niet meer om naar de toekomst te kijken? Bent u in plaats daarvan alleen maar bezig met het verleden?
Rouwverwerking therapie
Als het rouwproces te lang duurt dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een professional. Anders gaat u zelf eraan onderdoor. Psychologische bijstand wordt gegeven in de vorm van rouwtherapie (rouwverwerking therapie).
U zult meerdere gesprekken voeren met een rouwtherapeut, meestal een psycholoog gespecialiseerd in rouwverwerking. Hij of zij helpt u om het verlies een plek te geven zodat u zich weer kan richten op de toekomst. Vraag aan uw huisarts om een doorverwijzing.