Social media na overlijden
Social media regelen na overlijden. Wij leggen u uit hoe u een Facebook account of andere social media accounts kunt sluiten na het overlijden van een dierbare. Social media, een relatief nieuwe ontwikkeling.
Hoewel tegenwoordig iedereen bijna beschikt over één of meerdere social media pagina’s wordt de impact en de gevolgen ervan pas goed duidelijk door de praktijk. Voornamelijk bij het overlijden van een persoon.
Account opzeggen zonder wachtwoorden
Hoe gaat het dan met de social media pagina verder? De eerste les die men leert op dit vakgebied is dat u nooit wachtwoorden moet vrijgeven of door de computer moet laten onthouden.
Natuurlijk kan men dan bij uw account komen en daardoor bijvoorbeeld bij privé foto’s of zaken online plaatsen die niet door u zijn bedacht. Dit kan allerlei nare gevolgen hebben.
Vooral omdat steeds vaker bedrijven ook toegang wensen tot uw account voor marketing doeleinden. Alles goed op slot houden dus, maar wat als u plotseling komt te overlijden? Dan kan niemand uw account opzeggen of verwijderen.
Wat verstaan we onder social media? Social media zijn internetplatformen waarvan gebruikers informatie met elkaar delen. Vaak is dit persoonlijk en zonder tussenkomst van een professional.
Het delen van informatie kan via tekst, maar ook beeld en geluid maken een groot onderdeel uit van het social media. Er zijn verschillende soorten social media. De bekendste op dit moment zijn toch wel Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook internetpagina’s als Wikipedia zijn een vorm van social media.
Social media account sluiten na overlijden
Als u een social media account wilt verwijderen nadat er iemand is overleden dan gaat dit het snelst als u beschikt over de inloggegevens van het social media account. Heeft u deze niet dan zijn er ook andere mogelijkheden om een social media account te sluiten.
U kunt er ook voor kiezen om op Facebook en Instagram een herdenkingspagina aan te maken voor de overledene. De pagina zal in de huidige status blijven bestaan alleen er kunnen geen berichten meer op worden geplaatst.
Er is ook een mogelijkheid om van de profielpagina een besloten gedenkplek te maken voor de familie, vrienden en andere nabestaanden.
Hieronder hebben we de links van Facebook, Instagram, Twitter, Google en Pinterest neergezet, zodat u meteen op de desbetreffende pagina komt. U leest dan direct wat u moet doen om een social media pagina te sluiten na het overlijden van een dierbare.
Social media na overlijden
Het is niet ongebruikelijk dat jaren na iemands dood de Facebookpagina nog steeds actief is. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de keuze van de nabestaanden.
Wellicht willen zij graag dat deze pagina actief blijft zodat ze hierop herinneringen kunnen plaatsen en af en toe nog eens een berichtje kunnen verzenden aan degene die hun dierbaar was. Echter kan het ook verwarrend en pijnlijk zijn.
Natuurlijk is het een handig hulpmiddel van deze social media pagina om de verjaardagen van al uw vrienden bij te houden, maar op het moment dat er iemand is overleden wordt dat niet zichtbaar voor alle kennissen en social media vrienden, tenzij dit wordt doorgegeven aan Facebook.
De melding van de verjaardag blijft dan dus jaarlijks weer tevoorschijn komen. Ook geeft Facebook herinneringen weer. Een leuke foto die jullie samen gedeeld hebben kan weer in beeld komen met daarbij hoeveel jaren geleden die genomen is en waarom.
Dit kan natuurlijk erg pijnlijk zijn wanneer dit in beeld komt. Maar voor een ander is dit juist weer een mooi moment om als nabestaande weer even extra stil te staan bij deze mooie herinnering.
Wachtwoorden vrijgeven
Om er verzekerd van te zijn dat alle social media kan worden stopgezet na uw overlijden zou u alle wachtwoorden vrij moeten geven. Dit is echter natuurlijk erg risicovol. Dit kan wel op verschillende manieren, maar altijd zal minimaal één persoon in uw directe omgeving moeten weten wat de wachtwoorden zijn of hoe deze te vinden zijn.
Wachtwoorden in bewaring geven
Ook bestaan er mogelijkheden om deze wachtwoorden in bewaring te geven bij enkele uitvaartverzekeraars. Zij beschikken dan over een online kluis waar alle wachtwoorden kunnen worden onder gebracht.
Deze zullen na uw overlijden worden vrijgegeven aan de nabestaanden. Vaak kan dit tegenwoordig ook bij het opstellen van een testament. Wanneer men hierin aangeeft wat er met alle social media moet gebeuren kan men hier ook de wachtwoorden veilig in opbergen.
Echter kunnen wachtwoorden natuurlijk in de loop der jaren veranderen en dan is het niet altijd even vanzelfsprekend om dit ook gelijk in het testament of bij de uitvaartverzekering door te geven.
Wel opzeggen, geen wachtwoorden
Staat u zelf voor de keuze om het online profiel van uw nabestaande wel of niet op te zeggen, maar zijn er geen wachtwoorden achter gelaten? Dan zijn er gelukkig ook andere opties waarvan u gebruik kunt maken.
Wilt u bijvoorbeeld dat de pagina wordt stopgezet dan is het vaak mogelijk om dit door te geven in combinatie met een kopie van de akte van overlijden. Dit werkt dan feitelijk op gelijke wijze als bijvoorbeeld het opzeggen van een telefoonabonnement.
Het grote verschil is echter wel, dat het enige tijd langer in beslag zal nemen, voordat de wijziging daadwerkelijk is doorgevoerd. Het gaat hier toch vaak om internationale bedrijven, waardoor dergelijke aanvragen meer tijd in beslag nemen.
Facebook gedenkpagina
Er zijn in sommige gevallen echter ook andere opties. Als voorbeeld kan Facebook de pagina in plaats van stopzetten ook aanpassen naar een zogenaamde ‘in memoriam’ pagina van de overledene.
Er wordt dan een persoon aangewezen als contactpersoon en beheerder van het profiel en op deze manier wordt er een soort online gedenkplaats gecreëerd. Niet alle social media hebben deze optie, dus u zult hier niet altijd de keuze toe hebben. Verstandig is om dit per social media uit te zoeken en op basis daarvan de keuze te maken.
Regelen van LinkedIn en Twitter
Bij LinkedIn is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een herdenkingspagina te houden. Wanneer iemand komt te overlijden kan het account worden stopgezet.
Ook wanneer u iemand tegenkomt waarvan u niet de naaste bent, maar waarvan u wel weet dat deze persoon is overleden dan kunt u dit doorgeven aan LinkedIn. Zij hebben dan enkele gegevens nodig waardoor het overlijden wel kan worden vastgesteld.
Twitter na overlijden
Ook Twitter heeft de optie om het account stop te zetten na het overlijden van een persoon. Ook daarvoor is verschillende informatie nodig waarvan een akte van overlijden.
Zo verschilt het per social media hoe ermee om gegaan wordt met het overlijden en de gevolgen die dit heeft voor iemands profiel. Indien u voor uw nabestaande moet beslissen of de social media pagina moet worden stopgezet of niet, dan kunt u dit via de website van de desbetreffende social media nakijken welke stappen ondernomen moeten worden, welke informatie zij van u wensen en hoe u deze kunt overhandigen.