Uitvaartverzekering vaak pas laat ontdekt

Het aantal uitvaartverzekeringen welke pas ontdekt worden nadat nabestaanden erom vragen is enorm groot. Zo kwam naar voren uit een onderzoek dat is uitgevoerd door NU.nl.

De “vergeten uitvaartverzekeringen” worden alsnog uitbetaald nadat nabestaanden hier om vragen.

Vergeten uitvaartpolis

Vergeten uitvaartpolissen

Voor uitvaartverzekeraars is het in veel gevallen niet bekend of de verzekeringnemer is overleden. De Tweede Kamer werkt nu aan een systeem waarbij de verzekeraar automatisch een seintje krijgt van de gemeente als er iemand is overleden.

Tot dat dit systeem in werking is zullen nabestaanden zelf navraag moeten doen bij de verschillende uitvaartverzekeraars.

Het zijn de kapitaal uitvaartverzekeringen die in de meeste gevallen vergeten worden. Bij deze uitvaartpolissen hebben mensen vroeger eenmalig een bedrag ingelegd waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. De dekking bestaat uit een geldbedrag en niet uit de producten en diensten voor de uitvaart zoals bij de natura verzekering.

Voor nabestaanden is het bij de oude kapitaal uitvaartpolissen vaak niet bekend dat deze ooit is afgesloten omdat er geen maandelijkse premie van de rekening wordt afgeschreven.

Volgens belangenvereniging Verbond van Verzekeraars zijn er de afgelopen jaren twintigduizend polissen uitgekeerd nadat nabestaanden hier navraag over deden.

Uitvaartverzekeraars

De uitvaartverzekeraars proberen zelf ook alles te doen om te voorkomen dat een uitvaartpolis onopgemerkt blijft. Uitvaartverzekeraar DELA heeft voornamelijk natura verzekeringen, hierbij wordt er maandelijks premie afgeschreven.

Als de afschrijving mislukt of het ledenblad wordt terug gestuurd dan gaan ze erbij DELA vanuit dat de verzekerde is verhuisd of overleden, zo laat woordvoerder Martijn van de Koolwijk weten.

Een andere controle die DELA uitvoert is om te controleren of er leden zijn die een hogere leeftijd hebben dan de oudste inwoner van Nederland.

Bij uitvaartverzekeraar Yarden die recent is overgenomen door DELA wordt er wekelijks gebeld door nabestaanden of uitvaartbegeleiders met de vraag of de overledene een premievrije kapitaalverzekering bij Yarden had lopen.

Ditzelfde geldt voor verzekeraar Ardanta waar veel premievrije polissen lopen. Klanten zijn verhuisd en hebben dit niet doorgegeven of zijn inmiddels overleden. Ook Ardanta controleert of de leeftijd van de verzekerde die van de oudste Nederlander overstijgt en er worden openbare bronnen geraadpleegd.

Volgens woordvoerder Rosanne de Boer gaat het vaak om polissen met een waarde van enkele tientjes of een paar honderd euro. Voor de nabestaanden zit er vaak een emotionele waarde aan.

Oude uitvaartpolissen

Om een oude uitvaartpolis op te sporen kunt u de verzekeraars bellen, maar het Verbond van Verzekeraars heeft de website Vanatotzekerheid.nl.

Via deze website kunt u controleren of de overledene een verzekering heeft afgesloten. Ook als de uitvaartverzekeraar onbekend is kunt u de verzekeraar vinden via deze website.

Van de achtduizend mensen die in 2021 navraag deden bij de belangenvereniging ging het in 4000 gevallen om uitvaartverzekeringen die uitgekeerd konden worden.