Uitvaartverzekering voor partners

Ongeveer 80 procent van de Nederlanders hebben een uitvaartverzekering. In het verleden was de premie hiervoor nog fiscaal aftrekbaar, maar dit is sinds 2009 niet het geval. Ondanks deze wijziging blijven er voldoende Nederlanders verzekerd voor hun uitvaart. Het is natuurlijk een erg prettige gedachte om alle wensen en mogelijkheden vast te leggen in een verzekering.

Op deze manier weet u zeker dat alles goed geregeld is na uw overlijden en dat uw nabestaanden niet voor onverwachte keuzes komen te staan. Bij veel uitvaartverzekeringen zit ook begeleiding door een professional voor uw nabestaanden, ook dit is natuurlijk een erg prettige gedachte.

Kapitaal of natura verzekering

Bij het aanvragen van een uitvaartverzekering worden alle wensen doorgenomen en komt er een grove schatting van de totale kosten. Op basis van uw leeftijd en deze totale kosten wordt er een maandbedrag berekend. In sommige gevallen betaald u dit bedrag tot aan uw overlijden, maar er wordt ook wel eens gesproken over een eindtijd. Dan betaald u bijvoorbeeld premie tot aan uw vijfentachtigste. Dit is afhankelijk van de verzekering.

Indien u komt te overlijden zal de uitvaartverzekering het bedrag wat vooraf is afgesproken uitkeren aan uw nabestaande. Zij kunnen dit bedrag dan gebruiken voor uw uitvaart.

In een dergelijk geval spreken we over een kapitaal uitvaartverzekering. Er bestaat ook nog een tweede vorm in Nederland, namelijk de natura uitvaartverzekering. Bij deze wordt er een dienstenpakket aangeboden aan uw nabestaande indien u komt te overlijden. Welke vorm van uitvaartverzekering u ook kiest, zelf zult u het niet meemaken, maar des te prettiger is dit natuurlijk voor uw nabestaanden, zij komen niet voor onverwachte kosten en keuzes te staan in een toch al moeilijke periode.

Verschillende vormen uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende vormen van uitvaartverzekeringen in Nederland. Te weten, een kapitaal verzekering en een natura verzekering. Bij een geldverzekering wordt er bij uw overlijden een bepaald geldbedrag vrijgegeven aan uw nabestaanden, zij kunnen dit besteden op de manier die zij willen. Zij zijn ook niet verplicht dit volledige bedrag aan uw uitvaart te besteden.

Bij een natura uitvaartverzekering wordt er een dienstenpakket afgesproken. Hierin zijn vaak begeleiders opgenomen, maar ook aantallen wat betreft rouwkaarten. Hier kan niet van afgeweken worden. Uw nabestaanden zijn dus genoodzaakt gebruik te maken van deze diensten, dit betekend dat bijvoorbeeld deze begeleider en de drukker van de rouwkaarten contractueel verbonden is met de uitvaartverzekering.

Dit kan de keuze enigszins beperken. De premiekosten voor een natura verzekering zijn vaak wel lager dan van een kapitaal verzekering. Een natura verzekering is echter niet altijd afkoopbaar, indien u zich gedurende de looptijd toch zou bedenken. Dit is afhankelijk van de uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering voor partners

Juist een uitvaart en dus ook een uitvaartverzekering is iets waar u misschien niet graag over nadenkt of over praat, maar juist voor nabestaanden kan het erg fijn zijn om dit vooraf goed te regelen. Dit kan natuurlijk uitstekend in overleg met uw partner. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar ook man of vrouw. Juist doordat een uitvaartverzekering vooral ten gunste komt van uw nabestaande is het bij het afsluiten hiervan ook verstandig om dit met hen te bespreken.

Vooral wanneer u specifieke wensen heeft, kunnen zij hier alvast rekening mee houden. Ook is het natuurlijk mogelijk om samen een verzekering af te sluiten. In dat geval weet u zeker dat zowel u als uw partner goed verzekerd zijn indien iemand komt te overlijden. Deze verzekering kan samen worden afgesloten tussen getrouwde stellen, geregistreerde partners over mensen die samen wonen.

Samen verzekerd

Samen een uitvaartverzekering afsluiten heeft niet alleen als voordeel dat u er zeker van bent dat zowel u als uw partner goed verzekerd is na het overlijden. Maar de kans is ook groter dat alles vooraf goed besproken is en alle wensen en mogelijkheden samen zijn doorgenomen. Verder is het mogelijk om onderdelen van een uitvaart samen te regelen, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gezamenlijk graf in de wensen vast te laten leggen.

Dit is voor veel stellen belangrijk en daardoor extra handig wanneer men zich samen kan verzekeren voor dergelijke zaken. Overweegt u dus om een uitvaartverzekering af te sluiten of is uw uitvaartverzekering binnenkort weer toe aan een check, dan is het verstandig om uw partner hierin mee te nemen.

Samen verzekerd, maar gescheiden

Natuurlijk kan er van alles gebeuren gedurende de looptijd van uw uitvaartverzekering. Situaties veranderden en zo kan het ook voorkomen dat men uit elkaar gaat, terwijl men wel samen voor een uitvaartverzekering heeft gekozen. Wat dan? In dat geval wordt de verzekering gesplitst en krijgen beide personen een individuele verzekering.
Aan de inhoud veranderd niets, maar de maandelijkse premie zal wel veranderen.

U betaald dan namelijk enkel premie over u eigen deel van de uitvaartverzekering en niet meer over het deel van uw ex-partner. Wanneer er gekozen is voor een gezamenlijk graf of gedenkteken dan wordt de waarde hiervan ook gesplitst. De ene helft hiervan komt op uw naam te staan en de andere helft op de polis van uw ex-partner. Het is dan wel verstandig om dit aan te laten vullen, anders bent u wellicht niet voldoende gedekt indien u komt te overlijden.

Kinderen en uitvaartverzekering

Ook voor kinderen is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Pas bij een leeftijd van 18 jaar oud kan men een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Bij veel verzekeraars van uitvaartverzekeringen is het echter ook mogelijk om als ouder kinderen te laten bijschrijven. In veel gevallen is dit gratis of tegen een lager tarief.

Deze verzekering loopt dan tot het kind de leeftijd van 18 of soms 21 jaar heeft bereikt, afhankelijk van de verzekeraar. Daarna kan uw zoon of dochter er zelf voor kiezen om een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. Kinderen kunnen natuurlijk ook worden bijgeschreven bij een gezamenlijke uitvaartverzekering. In geval van een scheiding kunnen de kinderen bij één van beide ouders op de polis worden bijgeschreven.