Waarom een uitvaartverzekering niet of te weinig uitkeert

Om de kosten van de uitvaart te dekken sluiten mensen een uitvaartverzekering af. In bepaalde gevallen zal de uitvaartverzekeraar de kosten niet dekken of maar een gedeelte van de uitvaart dekken. Dit kan verschillende redenen hebben die staan vermeld in de polisvoorwaarden van de uitvaartpolis.

Waarom een uitvaartverzekeraar niet uitkeert of maar een gedeelte van de kosten voor de uitvaart uitkeert dat leest u op deze pagina.

Uitvaartverzekering niet of te weinig uitkeert

Onjuiste verwachtingen over de dekking

Veel mensen realiseren zich niet precies wat hun uitvaartverzekering dekt. Sommige verzekeringen keren een vast bedrag uit zoals de kapitaal uitvaartverzekering, terwijl andere alleen bepaalde diensten en producten vergoeden.

Als je bijvoorbeeld een naturaverzekering hebt, worden specifieke producten en diensten geleverd, maar geen vrij besteedbaar geld. Dit kan tot teleurstellingen leiden als de werkelijke kosten van de crematie of begrafenis hoger blijken te zijn dan verwacht.

Te laag verzekerd

Na het afsluiten van de uitvaartverzekering controleren veel mensen niet of deze de huidige uitvaartkosten nog wel dekt. Door de inflatie zijn de kosten voor een begrafenis of een crematie vele malen hoger dan 30 of 40 jaar geleden. Als er in die tijd een begrafenispolis is afgesloten voor enkele guldens per maand dan zal deze polis de huidige kosten mogelijk niet dekken.

Als u de verzekering jarenlang niet aangepast, kan het zijn dat het verzekerde bedrag niet meer voldoende is voor een complete uitvaart. Als u een uitvaartverzekering met indexatie afgesloten heeft dan zullen de producten en diensten volgens de voorwaarden worden geleverd.

Tip: Controleer regelmatig of uw verzekerde bedrag nog aansluit bij de huidige kosten van een uitvaart en pas dit zo nodig aan. Dit kunt u doen door de dekking te verhogen of een extra uitvaartverzekering af te sluiten.

Extra uitvaartwensen

Indien er een uitvaartverzekering is afgesloten en de uitvaartwensen veranderen dan is het belangrijk om deze door te geven aan de verzekeraar. Dit kan tegenwoordig online als u inlogt op de website van bijvoorbeeld Monuta, DELA of a.s.r.

U kunt daar de nieuwe wensen vastleggen en uitrekenen of de dekking van uw uitvaartverzekering nog wel voldoet aan deze nieuwe wensen.

Als dit niet het geval is en u past de dekking niet aan, dan kunnen de extra uitvaartwensen wel worden uitgevoerd, maar zullen de nabestaanden de kosten voor de extra diensten moeten betalen.

Uitsluitingen in de polis

Net zoals bij andere verzekeringen bevatten uitvaartverzekeringen uitsluitingen. Dit betekent dat bepaalde situaties niet gedekt zijn. Denk bijvoorbeeld aan overlijden door risicovolle activiteiten of door een ziekte die al bekend was bij het afsluiten van de verzekering. Lees altijd de kleine lettertjes om verrassingen te voorkomen.

Een uitvaartverzekering kan als u deze afsluit, terwijl u ziek bent carenzjaren hebben.

Carenzjaren bij een uitvaartverzekering zijn wachttijden waarin geen volledige uitkering plaatsvindt na overlijden. Deze periode, meestal 1-2 jaar, beschermt verzekeraars tegen direct hoge kosten bij afsluiten op hogere leeftijd of bij gezondheidsrisico’s.

Zelfdoding of euthanasie

Indien de verzekeringnemer is overleden door zelfdoding of euthanasie kan de verzekeraar besluiten om de kosten voor de uitvaart niet te vergoeden. De reden is dat de verzekeringnemer zelf het moment van sterven kiest en vooraf aan het overlijden een uitvaartverzekering afsluit om zijn of haar nabestaanden niet achter te laten met de kosten van de uitvaart.

Bij zelfdoding of euthanasie kan een uitvaartverzekeraar onder specifieke voorwaarden wel of niet uitkeren. De beslissing hangt af van diverse factoren, die vaak in de polisvoorwaarden worden vastgelegd. Hier zijn de belangrijkste overwegingen:

  • 1

    Wachttijd of carenzjaren

    Veel uitvaartverzekeringen hanteren een wachttijd (carenzjaren), meestal is dit 1 tot 2 jaar na het afsluiten van de verzekering. Als zelfdoding plaatsvindt binnen deze periode, zal de verzekeraar doorgaans niet uitkeren. Na de wachttijd wordt er meestal wel uitgekeerd.

  • 2
    Polisvoorwaarden bij zelfdoding
    Zelfdoding wordt in de meeste polisvoorwaarden expliciet genoemd. Sommige verzekeraars sluiten zelfdoding volledig uit, terwijl anderen na de wachttijd gewoon uitkeren. Dit verschilt per verzekeraar en type verzekering (natura of kapitaal).
  • 3
    Euthanasie
    Euthanasie, mits uitgevoerd volgens de wet (bijvoorbeeld de Nederlandse Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding), wordt in de meeste gevallen wel gedekt door een uitvaartverzekering. Het wordt juridisch gezien als een natuurlijk overlijden, waardoor de verzekeraar uitkeert.

Fraude of misleiding

Als blijkt dat iemand bij het afsluiten van de verzekering bewust verkeerde of onvolledige informatie heeft verstrekt over zijn of haar gezondheidstoestand of intenties, kan de verzekeraar weigeren uit te keren. Dit geldt bijvoorbeeld als iemand al voornemens was om zelfdoding te plegen of terminaal ziek was bij het afsluiten.

Geen premiebetalingen

Als je de premies voor je uitvaartverzekering niet betaalt, kan de verzekeraar de dekking opschorten of beëindigen. Dit betekent dat uw nabestaanden mogelijk helemaal geen uitkering ontvangen.
Tip: Stel automatische incasso’s in om te voorkomen dat u een betaling mist.

Premievrij maken van de uitvaartverzekering

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een lopende polis premievrij te maken, maar dit kan leiden tot een lagere uitkering. Dit is handig wanneer uw financiële situatie verandert en u de maandelijkse kosten wilt verminderen zonder de verzekering volledig stop te zetten.

Bij het premievrij maken betaalt u dus geen premie meer, maar u blijft wel verzekerd voor het opgebouwde bedrag. Als dit een klein bedrag is dan, zal de verzekeraar hiervan niet de kosten van de hele uitvaart kunnen dekken.

Overlijden voor begindatum van de verzekering

Als er een uitvaartverzekering is aangevraagd en deze persoon overlijdt aan een natuurlijke dood voordat de verzekering is ingegaan, dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen wel uitkeren.

Bijzondere situaties

De voorwaarden van de uitkering van een uitvaartverzekering kunnen variëren per verzekeraar. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:

  • 1

    Oorlogshandelingen en gevechtssituaties:
    Veel uitvaartverzekeraars hebben een uitsluiting voor overlijden als gevolg van oorlogshandelingen, militaire operaties of gevechtssituaties. Militairen die in actieve dienst zijn in conflictgebieden kunnen hierdoor mogelijk geen volledige dekking hebben.

  • 2

    Beroepsrisico:
    Verzekeraars beschouwen het beroep van militair als risicovol. Dit kan leiden tot hogere premies of aanvullende voorwaarden in de polis.

  • 3
    Terrorismedekking:
    Als een militair overlijdt door een aanslag, valt dit vaak onder de dekking van het Nederlands Terrorismedekking Clausule (NHT). De uitkering kan echter beperkt zijn tot een bepaald percentage van het verzekerde bedrag.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er situaties waarin de verzekeraar de uitvaart voor een gedeelte of helemaal niet dekt. De redenen zijn verschillend, maar staan wel beschreven in de polisvoorwaarden die u heeft ontvangen van de verzekeraar.

Het is dus belangrijk om de voorwaarden van uw uitvaartverzekering goed door te lezen en regelmatig te controleren of de dekking nog wel toereikend is voor de huidige kosten van uw begrafenis of crematie.

Als u zich wilt bijverzekeren of wilt overstappen naar een andere verzekeraar dan kunt u hieronder een keuze maken.

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin